Hoe kwam Drop-it systems tot stand?

 

RDS rolluiken en deurenspecialist

is al vele jaren actief op het gebied van het beveiligen van winkels en bedrijfspanden door middel van rolluiken en bedrijfsdeuren. Vanuit ons vakgebied werden wij met enige regelmaat geconfronteerd met juweliers en winkeliers die ondanks het treffen van diverse beveiligingsmaatregelen de dupe waren geworden van een overval, diefstal of ramkraak. Wij hebben onszelf vaak afgevraagd of er geen andere en betere beveiligingsoplossing voorhanden was en ons verdiept wat er in dergelijke situaties gebeurt.

 

Onze conclusie

Wij kwamen al vrij snel tot de conclusie dat een rolluik dat aan een gevel is bevestigd weliswaar een goede beveiliging biedt en een vertragende werking heeft, maar dat dit in ‘open situaties’ geen oplossing is en dat een pand in geval van bijvoorbeeld een ramkraak geen onmogelijke vesting is.

Wij realiseerden ons dat er, naast de beveiliging aan de buitenzijde, ook iets moest gebeuren aan de beveiliging binnen en kwamen al snel tot de conclusie dat veel beveiligingsmaatregelen binnen vooral preventief zijn (zoals camera’s en toegangsbeleid), maar dat deze geen directe bescherming van kostbaarheden bieden en criminelen niet hindert in hun daad. Dit betekende dat er iets aan de vitrine beveiliging moest gebeuren.

Het idee en de ontwikkeling

Vanuit ons specialisme werd dat een rolluik dat kan worden geïntegreerd in zowel nieuwe als bestaande vitrinekasten, zodat deze in ‘open’ situaties geen belemmering vormen voor wat betreft het visuele aanzicht. Maar omdat juweliers en winkeliers niet alleen te maken kunnen krijgen met een ramkraak, maar ook geconfronteerd kunnen worden met een overval of diefstal in ‘open’ situaties gingen wij nog een stap verder.

Wij wilden een rolluik systeem dat niet alleen een reguliere open- en sluiten-functie heeft, maar dat in alle gevallen uitkomst biedt. Daarom bedachten wij een rolluik systeem dat op moment van inbraak direct, automatisch en met een dusdanige snelheid naar beneden ‘valt’ dat criminelen eenvoudigweg geen kans meer krijgen hun slag te slaan. Vervolgens hebben wij dit unieke rolluiksysteem ontworpen en i.s.m. met W. van Woerkom Technisch adviesbureau en later i.s.m. VanDoKan Industriële Automatisering door ontwikkeld naar het huidige product: Drop-it Systems. Een beveiligingssysteem dat geschikt is voor meerdere toepassingen.

De introductie en aftrap

Met dank aan John Wielinga van de Federatie Goud en Zilver (FGZ) is Drop-it Systems geïntroduceerd bij enkele grote verzekeraars, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Wij kunnen met trots vertellen dat het Drop-it systeem ook door hen zeer positief is ontvangen. Dusdanig positief dat het Ministerie tijdelijk subsidie beschikbaar heeft gesteld voor de aanschaf van Drop-it Systems.

Medio juni 2015 zijn de eerste Drop-it rolluiken geplaatst. Juwelier Dirk Oskam en juwelier Hes, beiden uit Rotterdam, hadden hierbij de primeur. Op 10 juli 2015 is in de aanwezigheid van Patrick van den Brink, Directeur van het CCV en burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam (tevens voorzitter van Taskforce Overvallen) en John Wielinga van het FGZ de landelijke aftrap voor het project Drop-it Systems gegeven.

Drop-it Systems maakt veilig ondernemen mogelijk!